Business admin  

Postoji li korelacija između geopolitičkih događaja i cijena zlata?

između geopolitičkih događaja i cijena zlata

Kao plemeniti metali, zlato i srebro se smatraju sigurnim utočištem u vrijeme nesigurnosti. To je zato što obje imaju nisku korelaciju s drugim klasama imovine i manje su izložene kreditnom riziku. Stoga ne iznenađuje njihova pozitivna reakcija na geopolitička događanja i previranja na tržištu. Zapravo, dobro je poznato da cijena zlata raste kada postoji povećana razina političkih napetosti i rata. Na primjer, nedavna eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba dovela je do skoka cena zlata.

Međutim, teško je znati radi li se o kratkotrajnom fenomenu ili ne. Uostalom, rat između dviju strana tek je počeo i tek će se vidjeti hoće li biti značajnijih posljedica za globalnu ekonomiju.

To je jedan od razloga zašto je važno pratiti vijesti i biti svjestan potencijalnog utjecaja koji geopolitika može imati na cijenu zlata. Postoje brojna mjesta koja pružaju redovita ažuriranja o najnovijim dostignućima, kao što su Money Metals i ZeroHedge.

Postoji li korelacija između geopolitičkih događaja i cijena zlata?

Još jedan faktor koji može utjecati na cijenu zlata su valutna tržišta. Budući da je cijena zlata obično denominirana u američkim dolarima, slabiji USD može stranim kupcima učiniti pristupačnijim kupnju zlata. Suprotno tome, jači američki dolar to im može učiniti skupljim.

Konačno, monetarna politika također može utjecati na cijenu zlata. Na primjer, ako je zemlja usred programa kvantitativnog popuštanja, to može uzrokovati deprecijaciju valute i time učiniti zlato pristupačnijim stranim ulagačima. Suprotno je istina ako središnja banka podiže kamatne stope, jer to može učiniti privlačnijim ulaganje u rizičnije klase imovine poput dionica i obveznica.

Sve u svemu, jasno je da postoji jaka veza između cijene zlata i geopolitičkih događaja. To je osobito slučaj kada postoji značajna razina neizvjesnosti na tržištu, kao što je tijekom rata ili financijske krize. Stoga je vrijedno pratiti vijesti i razmisliti o dodavanju zlata u portfelj kao sredstvo diverzifikacije. To će pomoći u zaštiti od rastuće inflacije i nestabilnih tržišta u budućnosti.

Leave A Comment